Doprava zdarma při objednávce nad 1 500 Kč

Jak pečovat o spacák: Kompletní průvodce pro dlouhou životnost a pohodlí

trimm-filipFOTOGRAFcz-9051

Péče o váš spací pytel je nezbytná pro udržení jeho izolačních vlastností, pohodlí a dlouhou životnost. Ať už máte letní spacák nebo kvalitní model pro zimní výpravy, správná údržba je klíčová pro jeho výkon. V tomto průvodci se dozvíte, jak správně prát, sušit, skladovat a opravovat spacák, aby vám poskytl teplý a pohodlný spánek po dlouhá léta.

  

  1. Jak správně prát spacák
  • Kdy prát spacák: Pravidelné praní spacáku je důležité, když začne ztrácet načechranost, začne vonět nepříjemně nebo je viditelně špinavý. Pokud používáte spacák jen příležitostně, postačí praní jednou za pár let. Příliš časté praní může zkrátit jeho životnost.
  • Jak prát spacák: Použijte speciální prací prostředky určené pro péřové nebo syntetické spacáky. Doporučujeme prát spacák v pračce s velkým bubnem na jemný cyklus se studenou vodou, nebo ho ručně prát ve vaně. 
  • Jak sušit spacák: Sušení spacáku je klíčové. Sušte ho v sušičce na nízkou teplotu a přidejte tenisové míčky, které pomohou načechrat izolaci. Sušení může trvat několik hodin, ale je důležité, aby byl spacák před uložením úplně suchý, aby se zabránilo plísni.

 

  1. Jak ochránit spacák během používání
  • Použití vložky do spacáku: Investice do vložky do spacáku se vyplatí, protože ochrání spacák před nečistotami a oleji z pokožky, což prodlouží jeho životnost. Vložku lze snadno prát, což zjednodušuje údržbu spacáku.
  • Spaní na karimatce: Karimatka pod spacák nejen zvýší komfort spánku, ale také ochrání spacák před vlhkostí a nečistotami ze země, což je zvláště důležité při outdoor kempování.

600-4_1

 

  1. Jak správně skladovat spacák
  • Krátkodobé skladování spacáku: Při outdoor výpravách skladujte spacák v kompresním vaku, který šetří místo v batohu. Doma však spacák nikdy nenechávejte dlouhodobě stlačený, protože to může způsobit ztrátu načechranosti.
  • Dlouhodobé skladování spacáku: Nejlepší způsob, jak skladovat spacák doma, je pověsit ho nebo uložit do velkého, volně loženého pytle na suchém a chladném místě. Vyhněte se skladování na přímém slunci nebo ve vlhkých prostorech.

 

  1. Jak opravit spacák
  • Menší opravy spacáku: Malé trhliny a díry lze snadno opravit pomocí záplat nebo šití. Mít opravnou sadu v batohu je skvělá prevence na cestách.
  • Opravy větších poškození spacáku: U větších poškození, zejména u drahých kvalitních spacáků nebo péřových spacáků, doporučujeme profesionální opravu, aby byla zajištěna dlouhá životnost spacáku. Pokud jste spacák pořídili u nás, spojte s námi a spolu vše vyřešíme.

 

  1. Větrání a sušení spacáku
  • Větrání po použití: Po každé noci venku nechte spacák důkladně vyvětrat. Vyvěste ho na slunci nebo v dobře větraném prostoru, abyste se zbavili vlhkosti.
  • Jak sušit spacák před balením: Před uložením spacáku do obalu se ujistěte, že je úplně suchý, aby se předešlo plísním nebo jinému poškození.
  1. Péče o spacák na výpravách
  • Chraňte spacák před nečistotami a vlhkostí: Během outdoor kempování udržujte spacák v suchu a čistotě, mimo dosah mokré země, bahna a ostrých předmětů.
  • Použití voděodolného obalu: Pro extra ochranu při přepravě v batohu doporučujeme používat voděodolný pytel.

Správná péče o spací pytel vám zaručí, že bude sloužit po mnoho let. Investujte do údržby spacáku a užijte si pohodlný a teplý spánek na každé outdoor výpravě, ať už používáte letní spacák nebo kvalitní spacák do chladného počasí.

Zpět do obchodu